NEOFICIJALNI BLOG O SLOBODANU TIŠMI

понедељак, 22. март 2010.

BIOGRAFIJA




Rođen je 14. maja 1946. Studirao književnost na novosadskom Filozofskom fakultetu. Krajem šezdesetih počinje da sarađuje na novosadskoj "Tribini mladih" i u studentskom listu "Index" u kojem uskoro postaje urednik. U to vreme bavi se konceptualnom umetnošću i poezijom. 1977. objavljuje svoj pesnički "masterpiece" u Letopisu Matice Srpske pod naslovom "Vrt kao To" i prestaje da se bavi književnošću i umetnošću. Krajem sedamdesetih ponovo počinje da se interesuje za rokenrol i osniva grupu "La strada". Početkom osamdesetih je pevač u grupi "Luna". Sa obnovljenom "La stradom" izdaje istoimeni album 1986. godine. Krajem osamdesetih se povlači iz javnog života i počinje da piše i svoj pesnički dnevnik koji će objaviti tek 2001. godine. Tokom devedesetih objavljuje dve zbirke pesama: "Marinizmi", 1995. i "Vrt kao To", 1997, u kojoj su sakupljene pesme koje je pisao i objavljivao po časopisima tokom sedamdesetih. Konačno, 2001. pojavljuje se već spomenuti dnevnik pod naslovom "Blues diary". U drugoj polovini devedesetih počinje da piše i priče. Neke od njih objavljene su u kikindskom "Severnom bunkeru" i u novosadskim "Poljima", a prevedene su i na makedonski i italijanski jezik i objavljene u antologijama priča novijih autora koji pišu na srpskom jeziku. Njegove priče nemaju formalnu zaokruženost i celovitost, počinju niotkuda i završavaju se iznenada. One predstavljaju tekstualne segmente u kojima nepostoječi autor (subjekt) ispituje svoju poziciju. Živi i radi u Novom Sadu.

-----------------------------------------

Slobodan Tišma je rođen 1946. godine u Staroj Pazovi. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu I Filološkom fakultetu u Beogradu. Bio je urednik rubrike za kulturu u časopisu “Index” 1969, urednik književnog programa na Tribini mladih. I urenik u časopisu “Polja” 1981. Kao član grupe (E – KÔD izlagao na izložbi “Mladi umetnici mladi kritičari 71) Muzej savremene umetnosti, Beograd, 1971. Bavio se konceptualnom umetnošću tokom prve polovine sedamdesetih godina, poezijom I rok muzikom (grupe La Strada i Luna) tokom kasnih sedamdesetih I osamdesetih godina. Danas se bavi poezijom.
-----------------------------------------



Rođen je 1946. godine u Novom Sadu. Na umetničkoj sceni aktivan od sredine šesdesetih godina. Stvara u okviru umetničkih grupa Kôd (1970) i E-Kôd (1971- 1973). Umetničku praksu ove generacije umetnika u bivšoj SFR Jugoslaviji karakteriše emancipacija od društveno ili politički uslovljenih tema i formi stvaranja. Ekstremni, ekscesni i urbani, okrenuti introspektivnim istraživanjima i savremenim filozofskim teorijama, ovi su umetnici prepoznati kao greška u birokratizovanom socijalističkom režimu. Neki od članova pomenutih grupa služili su zatvorske kazne zbog «subverzivnog delovanja». Početkom osamdesetih Slobodan Tišma komponuje i svira sa novotalasnim bendovima «Luna» i «La Strada». Dva studijska albuma ostala iza ovog perioda njegovog rada stekli su kultni status među jugoslovenskom publikom. Od devedesetih Tišma objavljuje knjige poezije i proze ("Marinizmi" 1995, "Vrt kao to" 1997, "Blues diary" 2001, "Urvidek" 2005), piše libreto za operu, sarađuje kao književni kritičar u TV emisijama. Živi i radi u Novom Sadu.
-----------------------------------------

Slobodan Tišma je rođen 14. svibnja 1946. u Beogradu, ali već s tri godine seli se sa roditeljima u Novi Sad gdje i sada živi. Počeo objavljivati poeziju krajem šezdesetih, a tada se počinje baviti i konceptualnom umjetnočću. Bio član umjetničke grupe „Kod“ i jedan od pionira konceptualne umjetnosti u tadašnjoj Jugoslaviji. Sedamdesetih se intezivno posvećuje glazbi, jedan je od osnivača rok grupe „La strad“ zatim „Luna“ koje su, unatoč kratkog vijeka, stekle kultni status na jugoslovenskoj rok sceni. Oženjen pjesnikinjom Jasnom Manjulov s kojom ima sina Filipa. Do sada je objavio slijedeće knjige pjesama: Marinizmi (1995), Vrt kao to (1997), knjigu dnevničkih zapisa Blues diary (2001), i zbirku priča Urvidek (2005).
-----------------------------------------

Slobodan Tišma rodjen je 14. maja 1946. godine. Prve tri godine života, po doktoru Frojdu presudne, proveo je u Beogradu, odakle se sa roditeljima seli u Novi Sad. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, objavljuje po časopisima poeziju. Oženjen je pesnikinjom Jasnom Manjulov sa kojom ima sina Filipa. Do sada je objavio tri knjige u ediciji „ Ruža lutanja“ : „Marinizmi“, 1995; „Vrt kao to“, 1997 i „Blues diary“, 2001.
-----------------------------------------



Slobodan Tišma rođen 14. maja 1946. u Alte Pazova u ravnom Sremu. Prve tri godine sa roditeljima živeo u Beogradu a zatim se preselio u Ujvidek gde i danas živi. Studirao književnost u Ujvideku i Beogradu (četiri semestra Svetske književnosti kod prof. Sretena Marića). Kao student objavljivao pesme po časopisima i bio urednik u studentskom listu "Index" i na "Tribini mladih". Bavio se konceptualnom umetnošću i rokenrolom ( La strada, Luna).
Oženjen je pesnikinjom Jasnom Manjulov sa kojim ima sina Filipa. Do sada objavio tri knjige, sve u ediciji "Ruža lutanja" iz Beograda: "Marinizmi" 1995.; "Vrt kao to" 1997. i "Blues diary" 2001. Danas piše priče koje objavljuje po časopisima.

Нема коментара:

Постави коментар