NEOFICIJALNI BLOG O SLOBODANU TIŠMI

петак, 17. фебруар 2017.

"Ogledala Lune"OGLEDALA LUNE - Predrag Popović, Saša Rakezić, Goran Tarlać

Za nekoliko dana u knjižarama će se naći biografska knjiga o čuvenom novosadskom bendu Luna.
Grupa Luna je postojala dve godine: od jeseni 1981. do jeseni 1983. Slobodan Tišma, Zoran Bulatović, Ivan Fece i Jasmina Mitrušić su za to vreme održali 15 koncerata i izdali jedan album. Osim nastupa na Exitu 2004, nikad se više nisu sastali. Objavljena 1984. u 920 primeraka za mariborski Helidon, njihova ploča "Nestvarne stvari" danas na aukcijskim sajtovima dostiže rekordne cene.
Kičmu ove knjige od 380 strana čine intervjui sa Minom, Firčijem, Baletom i Tišmom te sa 20 Luninih saradnika, poštovalaca i prijatelja. Većina od oko 250 fotografija, uglavnom sa nabujale novosadske novotalasne scene, nikad ranije nije objavljena. Posebna poglavlja "Ogledala Lune" su tekstovi pesama, citati iz recenzija, izveštaja i intervjua, stripovi inspirisani Lunom… Poklon uz knjigu je remasterovani CD album "Nestvarne stvari".
Predrag Popović i Saša Rakezić su Lunu pratili početkom 80-ih za "Džuboks", Goran Tarlać grupu nikada nije gledao. U godini kada je kultna ploča "Nestvarne stvari" nečujno proslavila 30. rođendan, njih trojica su počeli da beleže razgovore sa nekadašnjim članovima ovog benda. Kocke su uskoro počele da se slažu i pitanja – ko i kako je napravio pesme, odakle su došle i gde su odletele – počela su da dobijaju uzbudljive i neočekivane odgovore.
Nakon trogodišnjeg istraživanja, 70 sati intervjua, obimne potrage za starim fotografijama, izgubljenim snimcima, zaboravljenim imenima i datumima, pred nama je svedočanstvo o meteorskom usponu i sagorevanju jednog velikog benda. Grupe čije je stvaralaštvo do danas ostalo neuporedivo sa bilo čim u bivšoj i sadašnjim zemljama.
Tematski okvir "Ogledala Lune" nisu samo dve godine grupe, već životi njenih članova pre i posle toga. A oni su se, nakon dvogodišnjeg delovanja, razišli na razne strane: Tišma se vratio pisanju čija je kruna bila Ninova nagrada 2011. godine, Mina se posvetila klasičnoj muzici, komponovanju i pedagogiji. Nakon što su po 10-15 godina proveli u Njujorku, gde su sa gradilišta stigli i do svirki u CBGB-u, Bale danas živi u gradiću Alberobelo na jugu Italije i bavi se muzikom i pozorištem, dok se Firči vratio u rodni grad, gde je osnovao Firchie Think Tank studio.
Nakon monografije nekadašnjeg Džuboksovog urednika Branka Vukojevića "Kako je bio rokenrol" (2005), ovo je drugo, ali ne i poslednje izdanje Društva ljubitelja popularne kulture, udruženja prijatelja iz Beograda najpoznatijeg po lansiranju web magazina Popboks 2004. godine.
Izdavač: Društvo ljubitelja popularne kulture, Beograd, 2017.
Dizajn i prelom: Uroš Vuković, dizajn korica: Olja Mandic / Uroš Vuković, foto: Predrag Popovic
Izbor fotografija: Goranka Matić
Lektor: Natasa Ivanovic
Dizajn korica: Olja Mandic / Uroš Vuković, foto: Predrag Popović
Dizajn i prelom: Uroš Vuković
Izbor fotografija: Goranka Matić
Obrada fotografija: Vladimir Popović
Autori fotografija: Dragan Gojić, Goranka Matić, Matilda Ruljec, Predrag Popović, Robert Šoko, Slobodan Antic, Stanislav Milojkovic, Vladimir Radojičić, Violeta Mitrušić, Zoran Jovanović, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i privatne arhive.
=====================================
Ostali sagovornici:
Vladimir Kopicl, Miroslav Jokić, Predrag Vranešević,
Vitomir Simurdić
Nenad Čanak, Dragan Gojković Goja, Dragan Kremer, Marinko Vukmanovic Mare, Milena Bulatović Šijački
Vladislav Bajac, Marko Brecelj, Saša Habić, Đorđe Petrović, Zoran Prodanović Prlja
Dragan Ambrozic, Petar Janjatovic, Ljubomir Pejic, Vranjkovic Nikola, Aleksandar Žikić
=====================================
Osim onih čija se imena pojavljuju u knjizi, nesebičnu pomoć u njenom nastanku su nam pružili i prijatelji: Boris Bele, Boris Mladenovic, Brankica Draskovic, Dusanka Kastel, Đulija Kaluči, Ivan Marinković, Nebojša Marić, Novi Nebojša Milenković, (dobri duh) Moma Rajin, Marin Rosić, Radoman Kanjevac, Robert Klajn, Slavisa Lekic, Sladjana Popovic Tarlac, Srdjan Popovic, Vojislav Depalov... Hvala im svima!

Fejzbuk stranica


Нема коментара:

Постави коментар